karta 1

Και η ιστορία ξεκίνησε κάπως έτσι...
Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων δραστηριοτήτων και δημιουργιών που υλοποιούσαμε για φέτος, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση στο τηλεμάθημά μας, για το πόσο όμορφο και ενδιαφέρον θα ήταν να βρίσκαμε μαθητές από άλλα σχολεία της Ελλάδας που φοιτούν κι εκείνα στη Β΄ Δημοτικού και να γνωριζόμασταν.
Αυτή η όμορφη σκέψη λοιπόν πήρε μορφή και υλοποιήθηκε. Πώς θα μπορούσε άλλωστε η κυρία να χαλάσει χατίρι στους μαθητές της; Ψάχνοντας σε ομάδες εκπαιδευτικών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώσαμε ότι και άλλες τάξεις όπως εμάς είχαν την ίδια επιθυμία. Έπειτα από επικοινωνία με τη δασκάλα της άλλης τάξης καταλήξαμε πως η καταλληλότερη δραστηριότητα, για αυτή την περίοδο και ειδικά λόγω της τηλεκπαίδευσης, θα ήταν η δημιουργία χριστουγεννιάτικων καρτών-κατασκευών και η ανταλλαγής τους με κάποιο παιδί από το άλλο τμήμα.

 

karta 2

 

Αρχικά χωριστήκαμε σε ζευγάρια και σε κάθε παιδί δόθηκε ένα όνομα παιδιού της άλλης τάξης, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για το άλλο παιδί. Μόλις οι δημιουργίες θα ολοκληρωνόταν θα αναρτούνταν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εύχρηστη εφαρμογή στο padlet, η οποία χρησιμοποιείται συχνά και εύκολα και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μας (όχι μόνο στα πλαίσια της τηλεκπαίδευσης).
Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό τα παιδιά ξεκίνησαν να αναρτούν τις εργασίες τους στο padlet και περιμένανε με αγωνία να δούνε πότε θα τους στείλει- αναρτήσει κάτι το ζευγάρι τους.
Όταν όλες οι δημιουργίες αναρτήθηκαν σκεφτήκαμε οι δασκάλες της τάξης πως θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον το να γνωριζόμασταν «εξ αποστάσεως» και να πραγματοποιούσαμε μια κοινή «εξ αποστάσεως διδασκαλία». Κι έτσι έγινε! Η διαδικασία θα ήταν απλή και εύκολη, αντί να συνδεθούμε στην τηλετάξη μας θα συνδεόμασταν στην τηλετάξη της άλλης Β΄Δημοτικού.
Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας τηλεσυνάντηση και γνωριστήκαμε. Στην αρχή έγινε μια παρουσίαση από τις δασκάλες για το κάθε σχολείο και τον κάθε τόπο, ώστε να αντιληφθούν τα παιδιά τα κοινά και τις διαφορές αλλά και να μπορέσουν να γνωρίσουν καλύτερα τους νέους τους φίλους. Όλα τα παιδιά πήραν το λόγο ανέφεραν το όνομά τους, τα ενδιαφέροντά τους και γνώρισαν το ζευγάρι τους. Συζητήσαμε για τις γιορτές που έρχονταν και διαβάσαμε ένα μικρό παραμύθι για τη φιλία. Παίξαμε ένα παιχνίδι και διαπιστώσαμε πόσο σημαντική είναι η φιλία στη ζωή μας. Στο τέλος, ζητήσαμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν κάτι για τη γιορτή της φιλίας και να το αναρτήσουν και πάλι στην εφαρμογή padlet. Κάπως έτσι ολοκληρώσαμε την πρώτη μας συνάντηση-γνωριμία και δώσαμε υπόσχεση να ξανασυναντηθούμε, μιας και η υλοποίηση αυτής της συνεργασίας άφησε όμορφα συναισθήματα στα παιδιά και δημιούργησε ένα εύφορο έδαφος για την αρχή μιας νέας φιλίας και καινούριων επιδιώξεων.
Όλη αυτή η εμπειρία, μας γέμισε χαρά και μας ενθουσίασε. Συνειδητοποιήσαμε το πόσο μοιάζουμε με τα παιδιά του άλλου σχολείου και το πόσα κοινά έχουμε, ακόμη κι αν μας χωρίζει μια θάλασσα, ακόμη κι αν ζούμε σε χωριό και εκείνα στην πρωτεύουσα.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι τα θετικά της τηλεκπαίδευσης και της χρήσης των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση. Σίγουρα θα προτιμούσαμε να γνωρίσουμε από κοντά τους φίλους μας και να μπορούσαμε να τους φιλοξενήσουμε στο όμορφο σχολείο και νησί μας αλλά χάρη σε αυτήν την συνεργασία και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία «ταξιδέψαμε» και συναντηθήκαμε μέσω της οθόνης μας. Άλλωστε αυτό είναι που μετράει..να βρίσκουμε τρόπους και να εκμεταλλευόμαστε την κάθε κατάσταση προς όφελός μας και κυρίως προς τα παιδιά, τα οποία έχουν την τάση να μας θυμίζουν και να μας δείχνουν τη θετική και αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Κι όπως ανέφερε μια μαθήτρια της τάξης μας «Κυρία; Αφού μπορέσαμε και γνωρίσαμε τα παιδιά από τη Βούλα δεν θα ήταν τέλειο να γνωρίζαμε κι άλλα παιδιά από την υπόλοιπη Ελλάδα; Έτσι απλά..ακόμη και μέσα από την οθόνη!»
Η ιστορία της συνεργασίας μας συνεχίζεται...
Χρόνια πολλά!

Οι μαθητές των Β τάξεων

 

karta 3

 

Η Φιλία για μένα είναι όταν δυο άνθρωποι αγαπάνε και εκτιμάνε ο ένας τον άλλον με το ίδιο τρόπο!

 

karta 4

Η φιλία για εμένα σημαίνει ο φίλος να σε βοηθάει, να σε αγαπάει, να σε ακούει και να είναι κοντά σου...

 

karta 5

Φιλία είναι να μοιράζεσαι!

 

karta 6

Γιατί οι φίλοι μοιράζονται…!

 

Έγινε με το Padlet

 

 

 

 

Οι μαθητές των Β τάξεων
1ου Δ.Σ. Βούλας- Δ.Σ. Βίβλου Νάξου
Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί
Ρουγκέλλη Στράτη-Καραμανλή Ειρήνη

 

Ασύγχρονη Μάθηση

LMS

Κάντε κλικ για είσοδο

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Scroll to top