Λογοτεχνία και Φυσικές Επιστήμες

Οι Ε’ και Στ’ τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2021-2022 πρόγραμμα φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος» με τίτλο «λογοτεχνία και φυσικές επιστήμες»

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως σκοπό να εντείνει την οικειότητα και την άνεση με τις φυσικές επιστήμες μέσα από την επαφή με τη λογοτεχνία και να ενεργοποιήσει τη μαθητοκεντρική διαδικασία.

Οι δραστηριότητες έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τη βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση μέσα από την προσωπική μελέτη και τη διεξαγωγή έρευνας, δίνοντας δημιουργικά ερεθίσματα και ελεύθερη έκφραση στα παιδιά να προσεγγίσουν τον τομέα των επιστημών.

Διαβάσαμε στις τάξεις μας το βιβλίο «Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο». Πρόκειται για την ιστορία ενός αγοριού γεννημένου στο Μαλάουι, σε μια χώρα και σε μια εποχή στην οποία ακόμα βασίλευε η μαγεία και η επιστήμη αποτελούσε μυστήριο, που κατάφερε παρά τις αντίξοες συνθήκες και με μοναδικά όπλα την αποφασιστικότητα και κάποια εγχειρίδια από τη δανειστική βιβλιοθήκη του χωριού να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων της κοινότητάς του.

 

Στη συνέχεια συζητήσαμε για τον άνεμο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την έννοια της αειφορίας. Προσπαθήσαμε να εντάξουμε τις ήδη υπάρχουσες περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποιεί το σχολείο μας (μην ξεχνάμε ότι φέτος μας απονεμήθηκε πράσινη σημαία για τις δράσεις μας αυτές) και στο τέλος κάναμε και τα δικά μας εικαστικά έργα.

Αναζητήσαμε πληροφορίες για το Μαλάουι, ζωγραφίσαμε τη σημαία του και φωτογραφηθήκαμε με τις δικές μας κοντινές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. Τους ηλιακούς συλλέκτες που έχουμε εγκαταστήσει στο σχολείο μας αλλά κυρίως τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους του χωρίου μας. Ο δικός μας παραδοσιακός τρόπος να δαμάσουμε τον άνεμο! 

Τέλος, για να κλείσουμε το πρόγραμμά μας, παρακολουθήσαμε τη σχετική ταινία που έχει δημιουργηθεί και βασίζεται στο βιβλίο.

-Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, Kamkwamba William - Mealer Bryan, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017 Αθήνα

 

Ενδεικτικές φωτογραφίες από τις δράσεις μας

(Αρχείο με το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου: https://www.epbooks.gr/wp-content/uploads/2017/10/TO-AGORI-POU-DAMASE-TON-ANEMO-1o-kefalaio.pdf

 

    
     
 

 

Οι δάσκαλοι των τάξεων

Βαγγέλης Χίντζος, δάσκαλος Ε’ τάξης

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, δάσκαλος Στ’ τάξης

 

Ασύγχρονη Μάθηση

LMS

Κάντε κλικ για είσοδο

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Scroll to top