- 26.Ιουνίου.2014
- Εμφανίσεις: 517
Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε και ΣΤ τάξεων του σχολείου χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η κάθε ομάδα επέλεξε ένα όνομα, και πήρε ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του οποίου είχε πρόσβαση στην ομάδα εργασίας "e-st vivlou" που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος. Εκεί τους ανατέθηκαν ομαδικές εργασίες για την υλοποίηση των οποίων είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν ομαδικά τόσο εντός του σχολείου όσο και εκτός αυτού.
Στο σημείο αυτό θα παρουσιάσουμε τις εργασίες και τις απαντήσεις των μαθητών σε μορφή σχολίων.
1η Εργασία
Στην πρώτη αυτή εργασία καλείστε ως ομάδα να απαντήσετε όσο καλύτερα μπορείτε στην παρακάτω ερώτηση:
Τι ονομάζουμε Βιολογικά Προϊόντα;
Για να απαντήσετε στην προηγούμενη ερώτηση θα χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω διευθύνσεις
http://www.viologikaproionta.eu/blog/
http://www.viologikaproionta.com/index.html
http://www.viologika.gr/viologika-proionta.php
http://www.bio-hellas.gr/el/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/tabid/58/Default.aspx
Απαντήσεις
Ομάδα: Ερευνητές Βίβλου
Τα βιολογικά προϊόντα είναι τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας που για την παραγωγή τους έχουν εφαρμοστεί ειδικοί κανόνες που έχουν καθοριστεί από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
Σκοπός των κανόνων αυτών είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση ή και την αύξηση της ευφορίας και της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους, καθώς και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διατήρηση της αλληλεξάρτησης μεταξύ του εδάφους με τα φυτά, των φυτών με τα ζώα και των ζώων με το έδαφος. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να επιτευχθούν χωρίς την προσφυγή σε παράγοντες παραγωγής εξωτερικής προέλευσης.
Ομάδα:Πύραυλοι Βίβλος
Τα βιολογικά προϊόντα είναι σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα της πιστοποιημένης βιολογικής γεωργίας. Τα βιολογικά προϊόντα είναι ολόφρεσκα, ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά τρόφιμα, που παράγονται από τους πιστοποιημένους γεωργούς ή αλλιώς βιοκαλλιεργητές...Τα βιολογικά προϊόντα είναι τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας που για την παραγωγή τους έχουν εφαρμοστεί ειδικοί κανόνες που έχουν καθοριστεί από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Σκοπός των κανόνων αυτών είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση ή και την αύξηση της ευφορίας και της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους, καθώς και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διατήρηση της αλληλεξάρτησης μεταξύ του εδάφους με τα φυτά, των φυτών με τα ζώα και των ζώων με το έδαφος. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να επιτευχθούν χωρίς την προσφυγή σε παράγοντες παραγωγής εξωτερικής προέλευσης.
2η Εργασία - Διάκριση Βιολογικών Προϊόντων
Εδώ καλείστε να απαντήσετε στην παρακάτω ερώτηση:
Πώς διακρίνουμε τα βιολογικά προϊόντα;
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν βιολογικό;
Και πάλι θα χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω διευθύνσεις για την εύρεση της απάντησης ή οποιαδήποτε άλλη πηγή.
http://www.viologikaproionta.com/index.html
http://www.viologika.gr/viologika-proionta.php
http://www.bio-hellas.gr/el/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/tabid/58/Default.aspx
ΠΡΟΣΟΧΉ!!!
Να προσπαθείτε πάντα να μελετάτε τα κείμενα που βρίσκετε και έπειτα να απαντάτε στις ερωτήσεις, ώστε να δίνεται απαντήσεις δικές σας και όχι με αντιγραφή επικόλληση.
Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε με email ή στο σχολείο.
Καλή δουλειά
Απαντήσεις
Ομάδα: Ερευνητές Βίβλου
Τα βιολογικά λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στην εξουδετέρωση της όξινης αντίδρασης που δημιουργείται κατά την πέψη των τροφών, όπως είναι το κρέας, το τυρί κα. Τα βιολογικά λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό μας πολλά μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το νάτριο, το χλώριο, το κοβάλτιο, ο χαλκός, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος κα. Η ποιότητα των θρεπτικών συστατικών που παρέχονται από τα λαχανικά είναι δυνατό να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η σύσταση του εδάφους και οι κλιματικές συνθήκες και για αυτό το λόγο τα βιολογικά λαχανικά λόγω της ιδιαίτερης καλλιέργειας τους είναι κορυφαίας ποιότητας.
Ομάδα: Genious Βίβλου
Πως αναγνωρίζουμε τα βιολογικά προϊόντα
Στην επισήμανση ή διαφήμιση των βιολογικών προϊόντων θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:
Το εθνικό σήμα αναγνώρισης πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας.
Η ένδειξη «ΠΡΟΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ» σε συνδυασμό με την ονομασία πώλησης του προϊόντος.
Η ένδειξη «ΠΡΟΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ» μόνο σε προϊόντα φυτικής προέλευσης που η καλλιέργεια τους βρίσκεται σε περίοδο μετατροπής, σε συνδυασμό με την ονομασία πώλησης του προϊόντος.
Το Κοινοτικό λογότυπο.
Ο κωδικός αριθμός έγκρισης του Οργανισμού Ελέγχου & Πιστοποίησης.
Τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας πωλούνται μόνο συσκευασμένα
Τα βιολογικα προιοντα πωλούνται μόνο στην κατάλληλη συσκευασία. Είναι σκευασμένα με τρόπο που να μην είναι δυνατή η αντικατάσταση του περιεχομένου τους χωρίς την παραβίαση ή φθορά της σφραγίδας. Στην σκευασία υπάρχει ετικέτα που να αναφέρει την επωνυμία του προϊόντος την ονομασία του προϊόντος, τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης.
Ποια τρόφιμα θεωρούνται βιολογικά
Ο όρος βιολογικα προιοντα (organic food) παγκοσμίως περιλαμβάνει διάφορα είδη όπως βιολογικό κρέας, λαχανικά, αβγά, πουλερικά, και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από φυτά και ζώα στα οποία δε χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα, αντιβιοτικά ή ορμόνες ανάπτυξης. Στην αγροτική καλλιέργεια λοιπόν, ο όρος «βιολογική τροφή» περιγράφει προϊόντα που παράγονται χωρίς την χρήση των χημικών ζιζανιοκτόνων, συνθετικών λιπασμάτων, ακτινοβολίας ιονισμού και μετάλλαξης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια ενιαία νομοθεσία καθορίζει αυστηρά ποιες τροφές μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιολογικές. Τα κριτήρια είναι κοινά για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρώπης. Ωστόσο, η κάθε χώρα διατηρεί το δικαίωμα να θεσπίζει δικούς της ανεξάρτητους νόμους για την εγχώρια κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων.
Γιατί να προτιμήσουμε τα βιολογικά προϊόντα
Τα βιολογικα προιοντα είναι ασφαλή τρόφιμα, καθώς ελέγχονται καθ? όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από το χωράφι έως το ράφι των καταστημάτων, πριν φτάσουν στο τραπέζι μας. Δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα ενώ η χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας κατά την επεξεργασία των προϊόντων, δεν επιτρέπεται. Έχουν λιγότερα πρόσθετα, καθώς, πολλά πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα. Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά καθώς στην βιολογική γεωργία δεν επιτρέπεται η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Ομάδα:Πύραυλοι Βίβλος
Ένα τρόφιμο θεωρείται βιολογικό προϊόν μόνο όταν φέρει τη σχετική ένδειξη που πιστοποιεί τη κατάλληλη μέθοδο παραγωγής του σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες που καθορίζονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες- αυστηρές προδιαγραφές που ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία βιολογικών προϊόντων. Η τήρηση των προδιαγραφών αυτών, ελέγχεται από εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (π.χ. ΠΙΟ Ελλάς) οι οποίοι επιφορτίζονται με το έργο του ελέγχου και της πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων.
Για να φέρει ένα προϊόν ενδείξεις με αναφορά στο βιολογικό τρόπο παραγωγής είναι απαραίτητο να ελέγχεται όλη η διαδικασία παρασκευής του και να πιστοποιείται το τελικό προϊόν από εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης.
- Πώς γίνεται η καλλιέργεια των βιολογικών προϊόντων;
- Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στη βιολογική καλλιέργεια;
- Τι σημαίνει συμβατική, τι βιολογική και τι καλλιέργεια ολοκληρωμένης διαχείρισης;
- Τι είναι η αμειψισπορά;
- Πώς σε ένα αγρόκτημα συμβατικής καλλιέργειας μπορεί να καλλιεργηθούν βιολογικά προϊόντα;
- Στις παραπάνω ερωτήσεις καλείστε να απαντήσετε σε ένα ενιαίο κείμενο.
Τις πληροφορίες για τις απαντήσεις θα βρείτε στα επόμενα τρία βίντεο: - ΤΡΟΦΙΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 1: http://youtu.be/1nmKjcH1Pug
- ΤΡΟΦΙΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 2: http://youtu.be/iPN6njIlCVM
- Από τα μεταλλαγμένα στα βιολογικά τρόφιμα : http://youtu.be/mXVct0IzKU8
-
Επιπλέον Υλικό:
http://www.organiclife.gr/el/organic-grow/1761-biologika-entomoktona.html
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BA%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF
Απαντήσεις
Ομάδα: Ερευνητές Βίβλου
Απο τα βιντεο καταλαβαμε οτι δεν πρεπει να χρησιμοποιουμε χημικα λιπασματα στα χωραφια αλλα φυσικα απο τις αγελαδες με φυσικα χορτα οπως βρομη.Ενω το βιολογικο γαλα φτιαχνετε κοβωντας ετοιμα,κομμενα και βιολογικα χορτα.Στην αρχη φυτευουν κολοκυθακια,ντοματες,πατατες,φασολια,μουσταρδα και μπιζελια.Υπαρχουν και βιολογικα αυγα απο βιολογικες κοτες.Στους οπορωνες μηλων βαζανε διχτια για να μην πηγαινουν πεταλουδες κι γεννανε τα αυγα τους.Το νερο της βροχης αν δεν φυτεψεις καποιο βιολογικο προιον θα παει βαθια στο χωμα ενω τα βιολογικα προιοντα απορροφουν το νερο.Στη Γαλλια χρησιμοποιουν περισοτερα χημικα λιπασματα απο της αλλες χωρες.Στην Ορεστιαδα υπαρχει μεταλαγμεννο καλαμποκι δηλαδη αγορασαν σπορους καλαμποκιου που αναδειχθηκαν μεταλαγμεννοι κι ετσι το κρατος ζητησε απο τους αγροτες να καταστρεψουν τη σοδεια τους.Με αυτον τον τροπο εμειναν τα χωραφια ακαλλιεργητα για ενα χρονο.Υπαρχουν ακομη και σημερα προβληματα στα χωραφια και η υποθεση αυτη αφορα ακομη 50 αγροτες,1500 στρεματα της Θρακης εχουν μολυνθει απο τους μεταλαγμενους σπορους.Εχουν υποβαλλει μηνυση για τις δυο εταιρειες που αγορασαν τους σπορους.Χρησιμοποιηθηκαν πολλα ζιζανιοκτονα.Στην Ορεστιαδα καλλιεργουν ακομη βαμβακι επειδη θα μειωση τη χρηση των χημικων ουσιων
Ομάδα: Genious Βίβλου
Είναι ένα σύστημα διαχείρησης και παραγωγής αγροτικών προιόντων που στηρίζεται σε φυσικές διεγρασίες στη μη χρησιμοποίηση χυμικών συνθετικών λυπασμάτων και φυτοφαρμάκων και στη χρησιμοποίηση εναλλακτικών προς χημική μέθοδο αντιμετώπισης εχθρών,ασθενειών,ζυζανίων,καθώς και στη χρησιμοποίηση τεχνικών παραγωγής.Το βιολογικό προϊόν μπορεί να είναι ένα μη μεταποιημένο προιόν φυτικής ή ζωικής προέλευσης π.χ.φρούτα.λαχανίκα.πατάτες.ντομάτες.συτάρι,βαμβάκι,ζωοτροφές.κρέας κ.α. Καθώς επίσης και ένα ίδος τροφίμου που κυρίως αποτελείται από ένα ή περισσότερα συστατικά φυτικής προέλευσης π.χ. λάδι,αλεύρι,μαρμελάδες,τοματοπολτό,ζυμαρίκα,είδη αρτοποιίας,γαλακτοκομικά προιόντα κ.α.Κανένα προιόν δεν διατίθεται στο εμπόριο ως 'βιολογικο' χωρίς να έχει ελεγχθεί και να πιστοποιηθεί κάθε χώρα υποδεικνύει μια ή περισσότερες αρμόδιες αρχές ή εγκρίνει ιδιωτικούς οργανισμούς με σκοπό τον έλεγχο και την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων ενώ ταυτόχρονα ορίζει μια αρχή υπέυθυνη για την επίβλεψη.Όλα τα βιολογίκα προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα πρέπει να είναι συσκευασμένα και να έχουν την ένδειξη ΄΄προϊον βιολογικής γεωργίας΄΄ ή ΄΄προϊόν βιολογικής γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο΄΄.Δεν επιτρέπει να πωλούνται χύμα π.χ. σε καφάσια.Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κανονισμού της Ε.Ε. 2092/91, η τήρηση τον οποίων προϋποθέτει ότι: Η γονιμότητα του εδάφους διατηρείται και αυξάνεται στις κατάλληλες περιπτώσεις με:
Καλλιέργεια ψυχανθών.
Με χλωρή λύπανση.
Με καλλιέργεια βαθύριζων φυτών(αμειψισπορά).
Με την ενσωμάτωσει οργανικών λυπασμάτων(κοπριά,κομπόστ)τα οποία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Η καταπολέμηση των ασθενειών και των επιζημίον εντόμων και των ζιζανίων πραγματοπείται με την εφαρμογή την ακόλουθων μέτρων:
Επιλογή των κατάλληλων ειδών και ποικιλιών .
Εναλλαγή των καλλιεργειών(αμειψισπορά)
Λήψη κατάλληλων μέτρων(φιτοφράκτες,φωλιές,διασπορά εχθμών κ.λ.π)
Καταστοφή των ζιζανίων με φωτιά
Χρήση ακίνδυνων φιτοπροτευτικών προϊοντων (που αναφέρονται στο παράτημα 2 του κανόνα 2092/91) μόνο σε περιπτώσεις που η καλλιέργεια κινδυνεύει άμεσα
Σύστημα Ελέγχου
Κάθε επειρχηματίας που παράγει,παρασκευάζει ή εισάγει από τρίτες χώρες βιολογικά προϊόντα με σκοπό την εμπόρια τους,πρέπει:
α) Να γνωστοποιεί μια δραστηριότητα του αυτή στην αρμόδια αρχή του κράτους.
β) Να υποβάλει την επειχήρηση του στο σύστημα ελέγχου που προβάλεται για τα βιολογικά προϊόντα...
Αμειψισπορά είναι η εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι .Η αμειψισπορά μπορεί να περιέχει αγρανάπαυση. Σκοπός της είναι ο εμπλουτισμός του εδάφους με συστατικά που αλλά φυτά απορροφούν και αλλά αποδίδουν στο έδαφος. Η καλλιέργεια ενός μόνο φυτού (μονοκαλλιέργεια) έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα συστατικά του εδαφους,τα όποια το φυτό απορρόφα σε κάθε καλλιεργητική περίοδο. Επίσης όταν πρόκειται για ζωοτροφές μπορούμε να φυτέψουμε στο ίδιο χωράφι πολλά ίδοι φυτών ώστε να προστατευτεί το ένα από το άλλο από τα ζιζάνια .
Στη συμβατική καλλιέργεια χρησιμοποιούμε πολλά περισσότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγη.Στη βιολογική καλλιέργεια χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο λίπασμα το οποίο είναι φυσικό έχουμε όμως πολύ λιγότερη παραγωγη.Στη ολοκληρωμένη διαχείριση χρησιμοποιούνται φυτικά φυτοφάρμακα ,πράσινη λίπανση ,αμειψισπορά και χρήση χημικών λιπασμάτων σε μικρότερες ποσότητες από τη σημαντική. Με αυτή τη μέθοδο έχουμε μια ικανοποιητική παράγωγη.
Για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα αλλά χρησιμοποιούμε λιπάσματα από περιττώματα χορτοφάγων ζώων ή από πράσινα απόβλητα κλαδια,φυλλα και φλούδες κλπ.
Βιολογική καλλιέργεια είναι ένα σύστημα παραγωγής που βασίζετε στην αμειψισπορά των καλιεργειων,την ανακύκλωση φυτικών υπολειμμάτων και της ζωικής κοπριας,στη χλωρή λίπανση, τη λογική χρήση λίπανσης ,τη λογική χρήση γεωργικών μηχανημάτων και τους βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των έχθρων και παρασίτων των φυτών?
Ομάδα:Πύραυλοι Βίβλος
Στη βιολογική γεωργικά δε χρισημοποιουμε χοιμικα προιοντα αλλα τα χωράφια και οι καλιεργητές εξακολουθούν να δουλεύουν για να εμπλουτίσουν τα ενόργανα στοιχεία του εδάφους , το φώσφορο και το κάλιο. Τα φυτά έχουν ανάγκη για να αναπτυχθούν χρησιμοποιούνται λιπάσματα τα οποία αποτελούνται από πράσινα φύλλα ,κλαριά και φλούδες που αφήνουν να αποσυνδεθούν για ένα χρόνο. Αμειπσυσπορά είναι όταν στο χωράφι φυτεύεις καινουριο φυτο . Η ολοκλιρομενη γεωργια ρυπαινει λιγοτερο από τη συμβατικη.
4η Εργασία
Σε αυτή την εργασία θα μελετήσουμε τι ισχύει για τα βιολογικά προϊόντα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα πρέπει για ότι μελετάτε να γνωρίζετε ότι για όλες τις χώρες (27) που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά κανονισμούς για προϊόντα ισχύουν σε όλες τις χώρες οι ίδιοι κανόνες και νόμοι.
Σε αυτήν την εργασία καλείστε να δημιουργήσετε ένα ενιαίο κείμενο που θα αναπτύσσετε το συγκεκριμένο θέμα. Στην εργασία θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το υλικό που ακολουθεί.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1
http://www.viologika.gr/viologiki-georgia.php
http://www.viologika.gr/viologiki-kalliergeia.php
http://www.agronews.gr/business/meletes/arthro/75648/i-viologiki-georgia-stin-ellada-se-arithmous-ton-dekemvri/
http://www.newwinesofgreece.com/el_h_biologiki_kalliergeia_stin_ellada.html
http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4097:2010-12-19-20-15-58&catid=68:nutrition
http://www.agorapress.gr/el/news.php?n=889
http://www.igraphics.gr/infographics/2010/03/15/environment/biokalliergies
http://www.flowmagazine.gr/article/view/Organic_farming_in_Greece/category/environment
Απαντήσεις
Ομάδα: Ερευνητές Βίβλου
Τα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών έχουν
περιορίσει ασφυκτικά τις ποιοτικές επιλογές των καταναλωτών. Η αβεβαιότητα για αυτό που τρώμε είναι σήμερα περισσότερο έντονη από ποτέ. Σε μια εποχή λοιπόν που τα υγιεινά τρόφιμα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, η βιολογική γεωργία έρχεται να δώσει τη λύση για ποιότητα στο καθημερινό μας τραπέζι.
Τα βιολογικά προϊόντα κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε όλο τον κόσμο και αποτελούν την προτίμηση κάθε συνειδητοποιημένου καταναλωτή που επιθυμεί την υγιεινή διατροφή και τηνπροστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, σύμφωνα με έρευνες, σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται βιολογικά 170.000.000 στρέμματα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων κατέχει η Ευρώπη με 46%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, στόχο έχουν μέσα στα επόμενα χρόνια να μετατρέψουν το σύνολο των καλλιεργήσιμων εδαφών τους από συμβατικά σε βιολογικά. Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και στην Ελλάδα η αγορά των βιολογικών προϊόντων. Οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν αυξηθεί αισθητά, ενώ μεγαλύτερη είναι και η καταναλωτική ζήτηση.
Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;
Με τον όρο "βιολογικά" χαρακτηρίζονται τα προϊόντα εκείνα που παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ή άλλων ορμονών. Για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών, στις βιολογικές καλλιέργειες,χρησιμοποιούνται άλλοι ακίνδυνοι οργανισμοί οι οποίοι δρουν παρασιτικά και ελέγχουν τους πληθυσμούς των παθογόνων. Οι αρχές της Βιολογικής Γεωργίας αποτυπώνονται αναλυτικά στον κανονισμό 2092/91 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην περίπτωση της βιολογικής κτηνοτροφίας, το παραγόμενο προϊόν προέρχεται από ζώα που μεγαλώνουν υπό καθορισμένες συνθήκες και τρέφονται με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές.
Ένα προϊόν για να είναι βιολογικό πρέπει να πληρεί πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τόσο στο στάδιο της παραγωγής και καλλιέργειας, όσο και στο στάδιο της μεταποίησης και τυποποίησης. Ο συνεχής έλεγχος αυτών των σταδίων αποτελεί άλλωστε και το βασικό λόγο για την αυξημένη διατροφική ασφάλεια που προσφέρει το τελικό προϊόν που καταλήγει στο τραπέζι μας.
Τι παραπάνω προσφέρουν σε όλους μας τα Βιολογικά Προϊόντα;
Είναι σαφώς πιο υγιεινά, καθώς δεν αναπτύχθηκαν με παρεμβάσεις που είναι έξω απότην «φυσιολογική» τους ζωή, όπως ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα, βιταμίνες, αντιβιοτικά κ.α. Είναι ασφαλή για την υγεία μας, μια και δεν έχουν υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που, πιθανώς, αθροιστικά και στη διάρκεια, μπορεί να προκαλέσουν σωρεία προβλημάτων υγείας, ιδίως στα παιδιά. Έχουν ανώτερη διατροφική αξία και, συχνά, είναι πιο γευστικά και μυρωδάτα. Τέλος, καλλιεργούνται με μεθόδους που είναι πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον, συντελώντας, έτσι, στην αειφορία του πλανήτη.
Γιατί να τα προτιμήσω;
Ένα πρώτο πλεονέκτημα των βιολογικών προϊόντων είναι ότι προστατεύουν τον καταναλωτή από τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες που περιέχουν τα φυτοφάρμακα με τα οποία ραντίζονται οι συμβατικές καλλιέργειες.
Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και συνθετικές ορμόνες, σημαίνει ότι το φυτό δεν "βιάζεται" να αναπτυχθεί και έχει μια φυσιολογική ανάπτυξη.
Είναι αναμφισβήτητο ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία, σε σχέση με τα συμβατικά, δηλαδή τα προϊόντα της εντατικής χημικής καλλιέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό. Επίσης διαθέτουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η γεύση τους είναι περισσότερο ολοκληρωμένη και μεστή ενώ διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα αρώματα τους.
Πώς διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα που αγοράσαμε είναι βιολογικά;
Υπάρχουν ανεξάρτητοι φορείς, διαπιστευμένοι από το κράτος, που ελέγχουν, σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας, της ζωής αλλά και της μεταποίησης των Αγροτικών Προϊόντων, ότι αυτά παράχθηκαν με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να είναι Βιολογικά. Εάν όλα είναι σύμφωνα με τις αρχές της Βιολογικής καλλιέργειας, τότε πιστοποιούνται από τους φορείς αυτούς με «σφραγίδα» που υπάρχει στην συσκευασία και που εγγυάται ότι το προϊόν είναι Βιολογικό. Επίσης, απαιτείται ο συσκευαστής και ο λιανοπωλητής των προϊόντων αυτών να είναι πιστοποιημένος από τους ίδιους ελεγκτικούς φορείς, ώστε να μπορεί να μεταποιεί ή να πουλά τα προϊόντα αυτά, σε «χύμα» μορφή, με δική του ευθύνη. Η λεπτομερής αυτή σειρά ελέγχων, εγγυάται ότι τα προϊόντα που Θα αγοράσουμε, εφ? όσον είναι από πιστοποιημένους φορείς, είναι απολύτως σίγουρα Βιολογικά. Εξ? άλλου, το ελεγκτικό αυτό σύστημα εφαρμόζεται παγκοσμίως και, για την σωστή του υλοποίηση, παρεμβαίνουν φορείς και εκτός της Ελληνικής επικράτειας.
Γιατί τα βιολογικά προϊόντα δεν βρίσκονται παντού σε ικανοποιητικές ποσότητες και ποικιλία;
Οι Βιολογικές καλλιέργειες στην Ελλάδα, παρ?όλο που ξεκίνησαν εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, δεν αναπτύχθηκαν, για διάφορους λόγους, στο μέτρο που θα μπορούσαν. Σήμερα, καλλιεργούνται στην χώρα μας μόλις 300 χιλ. στρ. περίπου ή το 0,8% της συνολικής έκτασης (στην Ιταλία καλλιεργούνται 11,5 εκατ. στρεμ.). Τεράστιο και σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η ανυπαρξία συντονισμού παραγωγής και εμπορίου και η ερασιτεχνική προσέγγιση του θέματος από την πλευρά κάποιων παραγωγών και εμπόρων. Επίσης, σημαντικό στοιχείο καθυστέρησης αποτελεί και η μη ικανοποιητική στήριξη της Βιολογικής καλλιέργειας από την πλευρά του κράτους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Ευρώπη. Για τους λόγους αυτούς, τα Βιολογικά Προϊόντα, συχνά, ή δεν παράγονται, ή παράγονται αλλά δεν φτάνουν εγκαίρως στον καταναλωτή, ή τέλος, όταν φτάσουν, δεν καλύπτουν την ποικιλία και τις ποσότητες που απαιτούνται.
Τι πρέπει να προσέξω;
1) Ορισμένες καλλιέργειες βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο μετατροπής τους από εντατικοποιημένες χημικές σε βιολογικές. Το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να απαλλαγεί το έδαφος από τα υπολείμματα των χημικών ουσιών είναι περίπου δυο χρόνια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πορεία της καλλιέργειας ελέγχεται από τους οργανισμούς πιστοποίησης. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι τα προϊόντα που παράγονται από αυτές τις καλλιέργειες πρέπει να φέρουν την ένδειξη "Προϊόν βιολογικής καλλιέργειας σε μεταβατικό στάδιο".
2) Τα πραγματικά βιολογικά προϊόντα, κυρίως τα οπωροκηπευτικά, είναι διαθέσιμα μόνον την περίοδο της εποχής τους. Εξωτερικά μπορεί να μην έχουν πολύ όμορφη εμφάνιση, αλλά έχουν σίγουρα μεγαλύτερη διατροφική αξία από τα συμβατικά.
3) Τα βιολογικά προϊόντα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται με ταγενετικώς τροποποιημένα ή αλλιώς μεταλλαγμένα τρόφιμα. Μεταλλαγμένα ονομάζονται τα προϊόντα που είναι αποτέλεσμα της εισαγωγής γονιδίων σε συμβατικές τροφές. Η θρεπτική τους αξία είναι αμφιβόλου ποιότητας και ουδεμία σχέση έχουν με τα βιολογικά.
Γιατί τα Βιολογικά Προϊόντα είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά;
Κατ? αρχήν, τα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν καλλιεργητικές μεθόδους που δενβοηθούν στην ποσοτική ανάπτυξη της παραγωγής. Η έλλειψη συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μειώνει τις παραγωγές και, συχνά, τις ελαχιστοποιεί (ασθένειες και έντομα που προ-καλούν ζημίες). Το ίδιο συμβαίνει με τα ζιζάνια, που αντιμετωπίζονται με σκάλισμα με το χέρι, πράγμα που ανεβάζει το κόστος παραγωγής. Στην κτηνοτροφία, πάλι, το πρόβλημα εμφανίζεται με την ίδια ένταση. Οι φυσικές τροφές και όχι τα κάθε είδους «συνθετικά πρόσθετα» με τις γνωστές επιπτώσεις υγείας στον άνθρωπο, δεν προσφέρουν τους όγκους παραγωγής των συμβατικών μεθόδων. Παρ? όλα αυτά, εφ?όσον οι Βιολογικές καλλιέργειες αναπτυχθούν και πάρουν την θέση που τους αξίζει, το κόστος και οι τιμές θα πέσουν σε επίπεδα που θα είναι απολύτως ανταγωνιστικά. Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση των Βιολογικών Προϊόντων στην Ελλάδα καλύπτει μόλις το 0,4% του συνόλου, σε σχέση με το 2-5% της μέσης κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποια η επίδραση τους στο φυσικό περιβάλλον;
Η βιολογική γεωργία, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση ήπιας γεωργίας, φιλικής προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα διατροφικά και οικολογικά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει η εντατική χημική γεωργία καθιστούν την βιολογική πρόταση κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Η προτίμηση των βιολογικών προϊόντων δεν αποτελεί μόνο μια συνειδητοποιημένη καταναλωτική επιλογή, αλλά συνιστά και μια διαφορετική αντίληψη με κέντρο της το σεβασμό προς τη φύση και την ποιότητα ζωής. Η βιολογική γεωργία βοηθάει την "αποτοξίνωση" του περιβάλλοντος από τα τοξικά δηλητήρια με τα οποία η συμβατική καλλιέργεια έχει επιβαρύνει το οικοσύστημα.
Η βιολογική γεωργία στηρίζεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων μέσα από φυσικές διαδικασίες που διατηρούν μακροπρόθεσμα την οικολογική ισορροπία, όπως τη γονιμότητα του εδάφους. Η χρήση φυσικών λιπασμάτων, κατάλληλη επιλογή φυτικού και ζωικού υλικού, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και η καταπολέμηση ασθενειών με βιολογικές μεθόδους αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία εκείνα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ομάδα:Πύραυλοι Βίβλος
Στη βιολογική γεωργία δε χρησιμοποιούμε χημικά προϊόντα αλλά τα χωράφια και οι καλλιέργειες εξακολουθούν να δουλεύονται για να εμπλουτίσουν τα ενόργανα στοιχειά του εδάφους το φώσφορο ,το κάλιο τα φυτά έχουν ανάγκη για να αναπτυχθούν χρησιμοποιούνται λιπάσματα. Λιπάσματα τα όποια αποτελούνται από πράσινα φύλα κλαριά και φλούδες που αφήνουν αποσυνδεθούν για ένα χρόνο . Αμειψισπορά είναι ότι στο χωράφι φυτεύεις κάθε χρόνο καινούρια φυτά . Η ολοκληρωμένη γεωργία ρυπαίνει λιγότερο από τη συμβατική.
- 26.Ιουνίου.2014
- Εμφανίσεις: 499
Στις 23 Ιανουαρίου 2014 το Δημοτικό Σχολείο επισκέφτηκε το θερμοκήπιο του κ. Νικολάκη στην περιοχή Τουμπακάδες στις Τρίποδες.
Ο κύριος Νικόλάκης μας ξενάγησε στο θερμοκήπιο και μας ενημέρωσε για τον τρόπο που γίνεται η καλλιέργεια σε αυτό.
Παρακολουθήσαμε όλη μας με μεγάλη προσοχή τον κύριο Νίκο να μας εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του θερμοκηπίου. Πώς δηλαδή δημιουργείται ένα κατάλληλο κλίμα για τα φυτά ώστε να μπορούν να καλλιεργηθούν όλες τις εποχές του χρόνου.
Επίσης μας εξήγησε, πώς καλλιεργούνται τα βιολογικά προϊόντα, πώς αναπτύσσονται, πώς αντιμετωπίζονται οι ασθένειες χωρίς φυτοφάρμακα και γενικά τα μυστικά της βιολογικής καλλιέργειας.
Έπειτα από αυτήν την επίσκεψη, όλοι μας έχουμε αποκτήσει μια πολύ καλή εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του θερμοκηπίου, αλλά μάθαμε και κάτι ακόμα που δεν το είχαμε ακούσει ξανά. Την καλλιέργεια με βάση την ολοκληρωμένη διαχείριση.
Οι μαθητές της ΣΤ τάξης
Διαμαντής Σοφικίτης
Γαβριήλ Βασιλάκης
Νεκταρία Βερυκόκκου