Η Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου Νάξου επέλεξε να χαρτογραφήσει ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα του χωριού μας, την Παναγία την Τριποδιώτισσα.
Μέσα από την έρευνά τους, οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν την ιστορία ενός μνημείου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των Τριπόδων. Η Παναγία η Τριποδιώτισσα, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, υπήρξε παλαιότερα μοναστήρι και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα μ.Χ.

Τα παιδιά συγκέντρωσαν και οργάνωσαν πληροφορίες και τις μετέτρεψαν σε μια ψηφιακή αφήγηση, αξιοποιώντας τArcGIS StoryMaps. Μέσα από τον ψηφιακό χάρτη, ένα γνώριμο σημείο του καθημερινού τους χώρου έγινε αφορμή για να ανακαλύψουν την ιστορία, την αξία και τη θέση του στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Γιατί κάθε τόπος έχει τις δικές του ιστορίες. Και αξίζει να τις γνωρίζουμε, να τις μοιραζόμαστε και να τις κρατάμε ζωντανές.
Η ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου χαρτογραφεί τα τοπόσημα του χωριού μας
Πώς μπορεί ένας παλιός μύλος να «μιλήσει» στα παιδιά του σήμερα;
Με αυτό το ερώτημα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου Νάξου ξεκίνησαν ένα ταξίδι στην τοπική ιστορία, με επίκεντρο τους τέσσερις παλιούς μύλους του χωριού μας.

Οι μύλοι αποτελούν χαρακτηριστικά τοπόσημα του χωριού μας και σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Συνδέονται με μια εποχή κατά την οποία η καθημερινή ζωή των ανθρώπων ήταν στενά δεμένη με τη φύση, τον άνεμο και τη γεωργία.
Αναζητώντας την ιστορία των μύλων
Τα παιδιά ερεύνησαν την ιστορία των τεσσάρων μύλων, αναζήτησαν πληροφορίες για την κατασκευή και τη λειτουργία τους, μελέτησαν παλιές και σύγχρονες φωτογραφίες και τους εντόπισαν στον χάρτη.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επαφή τους με την προφορική ιστορία. Πραγματοποίησαν συνέντευξη με απόγονο και σημερινή ιδιοκτήτρια ενός από τους μύλους, θέτοντας ερωτήματα για την ιστορία, τη χρήση και τη σημασία του μύλου για την οικογένεια και το χωριό.

Έτσι, οι πληροφορίες των παιδιών συναντήθηκαν με τις προσωπικές μνήμες και τις οικογενειακές αφηγήσεις, δίνοντας στην έρευνα μια πιο ζωντανή διάσταση.
Από το «τότε» στο «σήμερα»
Μέσα από παλιές και σύγχρονες εικόνες, οι μαθητές παρατήρησαν τις αλλαγές στον χρόνο. Οι μύλοι που κάποτε ήταν γεμάτοι κίνηση και ζωή σήμερα μπορεί να έχουν σιωπήσει, όμως εξακολουθούν να στέκονται στο τοπίο των Τριπόδων ως ζωντανά τεκμήρια της ιστορίας του τόπου.
Η ιστορία μας στον ψηφιακό χάρτη
Για την παρουσίαση της έρευνάς τους, οι μαθητές αξιοποίησαν το ArcGIS StoryMaps, συνδυάζοντας διαδραστικούς χάρτες, κείμενα, φωτογραφίες και μαρτυρίες. Έτσι, ο χάρτης έγινε κάτι περισσότερο από μια απλή αποτύπωση σημείων.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Map Competition, με θέμα: «Εμείς και ο τόπος μας. Χαρτογραφώντας τα τοπόσημα της περιοχής μας». Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα τον τόπο στον οποίο ζουν και ανακάλυψαν ότι η ιστορία δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία. Βρίσκεται στα κτίρια, στις παλιές φωτογραφίες, στις αφηγήσεις και στις μνήμες των ανθρώπων.
Και κάπως έτσι, οι παλιοί μύλοι των Τριπόδων απέκτησαν μια καινούρια φωνή: τη φωνή των παιδιών.
Από τον άνεμο που κάποτε κινούσε τα φτερά των μύλων, στον ψηφιακό χάρτη που κινεί σήμερα τις ιστορίες τους.
Δείτε το Story Map της ΣΤ΄ τάξης
«Όταν οι μύλοι μιλούν: ένα ψηφιακό ταξίδι στην ιστορία των Τριπόδων»
4ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Map Competition
Η υπεύθυνη δασκάλα
Ειρήνη Καραμανλή






