Ο τρίτος κύκλος των εργαστηρίων δεξιοτήτων αφορά στην υποθεματική της συμπερίληψης, του αλληλοσεβασμού και της διαφορετικότητας.

Εισαγωγικά έγινε μία συζήτηση για αυτές τις έννοιες καθώς και μία σύνδεση με τον πρώτο κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων.

Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε ένα παιχνίδι στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά ισότιμα, ανεξάρτητα από σωματική διάπλαση, αθλητικές ικανότητες ή σωματική αναπηρία. Καταλήξαμε στο σκάκι και αποφασίσαμε να πιάσουμε δουλειά!

 

Ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε σκακιστικές κινήσεις και συμβολισμούς με παρακολούθηση βίντεο, εξάσκηση στον υπολογιστή και στη σκακιέρα. Παράλληλα διαβάζαμε σταδιακά και ένα παραμύθι σχετικό με το σκάκι, απόσπασμα του οποίου υπάρχει και στο βιβλίο της γλώσσας.

Όταν ολοκληρώσαμε την εκμάθηση των κινήσεων προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στις συμπεριφορές: στην αυτοσυγκέντρωση, στον σεβασμό στο παιχνίδι και τον/την αντίπαλο, την αυτοκριτική και την υπευθυνότητα.

 

 

 

Η τελευταία φάση του προγράμματός μας ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα. Η διοργάνωση ενδοσχολικού τουρνουά σκάκι! Μοιράσαμε αρμοδιότητες. Κάποια παιδιά συγκέντρωσαν τις συμμετοχές ανά τάξη και άλλα παιδιά ανάλαβαν την πραγματοποίηση της κλήρωσης. Δυστυχώς η χρονική πίεση δεν μας επέτρεψε να διοργανώσουμε πρωτάθλημα με την ευκαιρία να παίξει πολλούς αγώνες το κάθε παιδί και έτσι καταλήξαμε στο σύστημα «νοκ- άουτ».  34 παιδιά του σχολείου μας συμμετείχαν στους αγώνες. Ήταν χαρά μας να βλέπουμε τα παιδιά να συνεχίζουν να παίζουν σκάκι και μετά τον αποκλεισμό τους καθώς και να εξηγούν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες που δεν συμμετείχαν τις κινήσεις του παιχνιδιού.

 

 

 

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που αναπτύσσει τη λογική σκέψη, τη λογική ανάλυση, τη μεθοδικότητα και την προσοχή και είναι εύκολα προσβάσιμο από όλους και όλες. Η τάξη μας προσπάθησε να κάνει το πρώτο βήμα για να υπάρξουν πολλοί μικροί σκακιστές και μικρές σκακίστριες από το σχολείο μας!

Υλικό

  • Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το σκάκι, Γιουβαντσιούδης – Μουσιάδου, Κλειδάριθμος, Αθήνα 2007
  • https://www.chesskid.com/

Ασύγχρονη Μάθηση

LMS

Κάντε κλικ για είσοδο

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Scroll to top