Η πρώτη θεματική του εργαστηρίου δεξιοτήτων της Στ’ αφορούσε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμης σημασίας για την προεφηβική ηλικία φρόντισα να επικαιροποιηθούν οι γνώσεις για το θέμα παρακολουθώντας το σεμινάριο «ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Μια Παιδαγωγική Ασπίδα απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση και στον εκφοβισμό» που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Ωνάσσης».

Η πρώτη μας συζήτηση αφορούσε στη συνειδητοποίηση των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα, στη συμπεριφορά και στην ψυχολογία των έφηβων παιδιών. Εστιάσαμε στην έκρηξη συναισθημάτων τα οποία βιώνονται πιο έντονα από την παιδική ηλικία.  Η συζήτηση συνεχίστηκε και στην επόμενη εβδομάδα όπου στη συνέχεια μιλήσαμε για το αναπαραγωγικό σύστημα και την αναπαραγωγική διαδικασία στον άνθρωπο. Συζητήσαμε όλες τις απορίες και τις παρερμηνείες ή λανθασμένες αντιλήψεις που είχαμε σχετικά με το θέμα αυτό.

Ο επόμενος κύκλος συζητήσεων αφορούσε στην αξία της φιλίας κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που μας αρέσουν στους φίλους και τις φίλες μας και ποια κριτήρια θέτουμε για να αξιολογήσουμε τη φιλία μας.

Η επιρροή της παρέας και η πίεση που μπορεί να μας ασκήσει να κάνουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε ήταν η συνέχεια της συζήτησής μας για τη φιλία. Αυτό μας οδήγησε στην επόμενη θεματική μας που είχε στόχο την εξοικείωση με την έννοια της συναίνεσης τόσο στο σεξουαλικό κομμάτι αλλά και γενικότερα στα πλαίσια των σχέσεων που αναπτύσσουμε με άλλους ανθρώπους. 

Ο κύκλος έκλεισε με μια συνολική αξιολόγηση και αποτίμηση του προγράμματος. Ελπίζουμε να αποτέλεσε αφόρμηση για συζητήσεις που οφείλουμε να κάνουμε χωρίς προκαταλήψεις και φόβο με τα παιδιά μας ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την σημαντική αυτή περίοδο της ζωής τους όπως είναι η εφηβεία.

Ενδεικτικά φύλλα εργασίας

 

    

 

 

Ενδεικτικές πηγές:

-Ελληνική εταιρία αγωγής ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, σεξουαλική αγωγή και διαφυλικές σχέσεις, τετράδιο μαθητή https://askitis.gr/assets/books/sexoualiki_agogi_9-12_tetradio_mathiti.pdf

-Τι χρειάζεται να ξέρει το παιδί μου (άρθρο στα αγγλικά) https://www.heysigmund.com/kid-needs-know-age-age-guide-sex-education/

-Μα τι μου συμβαίνει τελικά; Σούζαν Μέρεντιθ (ροζ εξώφυλλο), εκδόσεις Μίνωας, Αθήνα 2008

-Μα τι μου συμβαίνει τελικά; Άλεξ Φριθ (γαλάζιο εξώφυλλο), εκδόσεις Μίνωας, Αθήνα2008

-άρθρο με σχετικά βιβλία για παιδιά: https://www.infokids.gr/10-eksairetika-vivlia-pou-miloun-sta-paid/

 

Ο Δάσκαλος της Τάξης

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Ασύγχρονη Μάθηση

LMS

Κάντε κλικ για είσοδο

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Scroll to top