Η μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο θεωρείται μια εξαιρετικά κρίσιμη εμπειρία στη ζωή του παιδιού επειδή θέτει τις βάσεις της μετέπειτα σχολικής του πορείας. Η ομαλή του μετάβαση δεν αποβλέπει μόνο στην ακαδημαϊκή επιτυχία του μαθητή αλλά πρωτίστως στην καλλιέργεια συναισθημάτων κοινωνικής και συναισθηματικής επάρκειας. Είναι σημαντικό λοιπόν η μετάβαση να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειές τους να έχουν μια θετική άποψη για το σχολείο και ιδιαίτερα τα παιδιά να έχουν την αίσθηση ότι είναι επαρκείς ως μαθητές. Προσπαθώντας να συμβάλλουμε

στην ομαλή μετάβαση των παιδιών στο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία μαζί με το Νηπιαγωγείο Βίβλου και τις νηπιαγωγούς του, πραγματοποιήσαμε τη μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο. Τα νήπια μαζί με τη νηπιαγωγό τους επισκέφθηκαν το χώρο του Δημοτικού Σχολείου και πραγματοποιήσαμε διάφορες δραστηριότητες μαζί. Σκοπός αυτής της συνάντησης-επίσκεψης ήταν να βοηθήσει τα νήπια να προσαρμοστούν ευκολότερα στο μελλοντικό νέο τους περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, αφού χτύπησε το κουδούνι και κάναμε προσευχή ξεναγήσαμε τα νήπια στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου, τα συστήσαμε στον Διευθυντή, στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, καθώς και σε όλες τις τάξεις-μαθητές του σχολείου μας.

Στη συνέχεια, η Α΄ Τάξη φιλοξένησε στην αίθουσά της τα νήπια και πραγματοποιήσαμε μαζί όλα τα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος, καθώς και διάφορες δραστηριότητες.
Τα νήπια μας έφεραν τα δώρα τους σαν «σωστοί» φιλοξενούμενοι και μας δώσανε ζωντάνια και χαρά στην αίθουσά μας. Οι δασκάλες επιλέξαμε να καθίσουν στις ομάδες νήπια και πρωτάκια μαζί ώστε να μπορέσει να γίνει γνωριμία και δέσιμο της ομάδας. Τα περισσότερα παιδάκια θυμόντουσαν το ένα το άλλο γιατί τα περισσότερα ήταν μαζί στο νηπιαγωγείο. Πραγματοποιήσαμε μαζί το μάθημα της Γλώσσας, κάναμε Γυμναστική στην αυλή του Σχολείου μαζί με τον κ. Γυμναστή, παίξαμε παντομίμα αφού χωριστήκαμε σε 2 ομάδες νήπια κα πρωτάκια και φτιάξαμε μια κατασκευή μάσκα θαλάσσης για να ευχηθούμε μεταξύ μας Καλό Καλοκαίρι. Στο τέλος, σαν «σωστοί» οικοδεσπότες τους δώσαμε ένα δωράκι για να τους επιβεβαιώσουμε ότι τους περιμένουμε με χαρά στο Δημοτικό Σχολείο και ότι θα είναι εξίσου όμορφα και ευχάριστα κι εδώ όπως στο Νηπιαγωγείο.

 

Η δασκάλα της τάξης

Ειρήνη Καραμανλή

Ασύγχρονη Μάθηση

LMS

Κάντε κλικ για είσοδο

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Scroll to top