Διαγωνισμός βινιέτας από τη Φιλοτελική Ένωση Δωδεκανήσου

Το Δημοσίευμα της Εφημερίδας Κυκλαδική και το αφιέρωμα που έκανε για το σχολείο μας και το μαθητή της ΣΤ΄ τάξης Γιώργο Ρεφενέ stiw 28 Απριλίου 2014

Θα προσπαθήσω να φέρω το νησί μας όσο γίνεται πιο ψηλά

Ο 12χρονος Γιώργος ? Χρυσοβαλάντης Ρεφενές ως εκπρόσωπος του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Βίβλου βραβεύτηκε ως ο καλύτερος Νάξιος στον διαγωνισμό σχεδίασης βινιέτας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ? Στις 1.307 οι συμμετοχές απ? όλο το Νότιο Αιγαίο ? Πως περιγράφει την εμπειρία του και ποια σχολεία έδωσαν το «παρών» στο διαγωνισμό από τη Νάξο.

Το σχολείο αποτελεί το ιδανικό εργαστήριο ανάπλασης όχι μόνο του πνεύματος και της ψυχής των μαθητών αλλά και την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους. Αρκετά σχολεία στη Νάξο είναι η αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημαντική παρουσία όσον αφορά Πανελλήνιους και τοπικούς ή περιφερειακούς διαγωνισμούς με αυτό όμως στη Βίβλο να έχει ξεχωριστή θέση. Μιλάμε για το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο στη Πεδινή Νάξο, όπου τέσσερις δάσκαλοι δίνουν καθημερινά και την τελευταία τους ικμάδα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως παιδαγωγοί. Λάτρεις όλοι σχεδόν της τεχνολογίας δεν λένε όχι στις προκλήσεις και παρά το γεγονός ότι έχουν να συναγωνιστούν σχολεία με περισσότερους μαθητές και ενδεχομένως μεγαλύτερη ποσότητα σε τεχνικά μέσα, μοιάζουν να βγαίνουν κερδισμένοι.

Παρουσίες

Και η δουλειά γίνεται η αλήθεια είναι με το χαμόγελο στα χείλη. Αυτή τη φορά το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βίβλου μας απασχολεί λόγω του διαγωνισμού σχεδίασης βινιέτας, που πραγματοποιήθηκε από την Φιλοτελική Ένωση Δωδεκανήσου (ΦΕΔ) σε επίπεδο περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Και μπορεί να φαίνεται μικρή η έκταση της περιφέρειας αλλά το παρών έδωσαν στον διαγωνισμό 1307 μαθητές τόσο από τις Κυκλάδες όσο και από τα Δωδεκάνησα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις Κυκλάδες το παρών έδωσαν 28 σχολεία και των δύο βαθμίδων ενώ από τη Νάξο δήλωσαν συμμετοχή τέσσερα σχολεία. Εκτός από τη Βίβλο, συμμετείχαν το 4ο Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο Χώρας Νάξου, το σχολείο Κορωνίδας και το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής του Φιλωτίου με συνολικά 92 προτάσεις. Ποιος κέρδισε; Ο 12χρονος Γιώργος ? Χρυσοβαλάντης Ρεφενές της ΣΤ? τάξης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Βίβλου αναδείχτηκε ο καλύτερος ανάμεσα στους Ναξιώτες και βρέθηκε στην τιμητική 14η θέση του σχετικού διαγωνισμού.  Το σχέδιο του ιδιαίτερα απλό με το στίγμα της Νάξου μέσω της Πορτάρας και της Σφίγγας, δύο μνημείων που αποτελούν το σήμα κατατεθέν για το νησί της Αριάδνης μέσω των αιώνων ενώ προβάλλεται η παράδοση και ο πολιτισμός?

refenes-300x183

 

Αφιέρωση

Σημαντικό ρόλο κάτι που ο ίδιος ο μαθητής αναγνωρίζει έπαιξε ο υπεύθυνος δάσκαλος, Νίκος Βιτζηλαίος που στο πρόσωπό του ουσιαστικά τιμάται όλη η δουλειά που κάνουν οι τέσσερις δάσκαλοι του συγκεκριμένου σχολείου. Και όπως γράφει ο νεαρός μαθητής σε ιδιόχειρο σημείωμα προς την εφημερίδα μας «αυτή την 14η θέση θέλω να την αφιερώσω πρώτα πρώτα στο κύριο Νίκο Βιντζηλαίο, στους υπόλοιπους δάσκαλους, στο νησί μου, στην οικογένεια μου και τέλος σε όλους τους φίλους μου». Μάλιστα μας εξηγεί πως σκέφτηκε το συγκεκριμένο σχέδιο και κυρίως δεν διστάζει να μας γράψει για τα όνειρά του αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα έλεγε όχι να ακολουθήσει το δρόμο των εικαστικών είτε ως ζωγράφος είτε ως σχεδιαστής και το πιο σημαντικό  είναι ότι δεν θα έλεγε όχι σε μία νέα συμμετοχή με στόχο να φέρει «ψηλά το νησί μας  να πάω δηλαδή καλύτερα». Δήλωση που αν μη τι άλλο δείχνει το μαθητικό πνεύμα του νεαρού και στον οποίο οφείλουμε να αποδώσουμε τα συγχαρητήρια μας για την προσπάθειά του. Όπως βέβαια και στους διδασκάλους του?

Έκθεση

Από εκεί και πέρα έγινε γνωστό από την Φιλοτελική Ένωση Δωδεκανήσου ότι οι συμμετοχές έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ και προσδοκία και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έγινε με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). Μάλιστα και το Υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο αγκάλιασε την ιδέα ενώ εντυπωσιάστηκε από την ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Από εκεί και πέρα, στην έκθεση γραμματοσήμου, που θα γίνει στη Ρόδο (σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ. και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) από τις 5 έως τις 11 Μαΐου θα αναρτηθούν και θα προβληθούν σε ξεχωριστό πλαίσιο προβολής τα 29 έργα από τα 1.307 που η 11μελής επιτροπή αξιολόγησης ξεχώρισε μέχρι να καταλήξει στα 6 έργα που θα βραβευτούν. Και όπως είναι αυτονόητο το έργο του 12χρονου Ρεφενέ θα είναι ένα απ? αυτά που θα κοσμούν την έκθεση. Δεν αποκλείετε μάλιστα και ο ίδιος (είτε με την οικογένειά του, είτε με τον δάσκαλό του) να ταξιδέψει στη Ρόδο καθώς υπάρχει σχετική πρόσκληση από την Φιλοτελική Ένωση Δωδεκανήσου. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τέσσερα από τα έξι έργα που θα αξιολογηθούν θα πάρουν ως βραβείο: Ένα tablet (300 ευρώ), μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (150 ευρώ) , δωροεπιταγές (100 και 70 ευρώ αντίστοιχα) για αγορά βιβλίων τα δύο τελευταία έργα θα πάρουν από ένα βιβλίο, από τις εκδόσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η σχετική βράβευση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαΐου στην εκδήλωση των εγκαινίων της 4ης τοπικής έκθεσης γραμματοσήμου και έκθεσης φιλοτελικών ντοκουμέντων της Δωδεκανήσου. Και βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι νικήτρια αναδείχτηκε η Αγγελίνα Σταύρου της Δ? τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής Ρόδου ενώ καλύτερος εκπρόσωπος των Κυκλάδων ήταν η Γεωργιάνα Γρυπάρη της Β? Λυκείου από τα εκπαιδευτήρια «Σύγχρονη Παιδεία» της Μυκόνου? Μάλιστα, οι τρεις από τους πέντε πρώτους νικητές ήταν από τις Κυκλάδες και δη από Μύκονο, Σίφνο και Σέριφο?


Θέμα δεύτερον

Με τη πένα του Γιώργου ? Χρυσοβαλάντη

Ονομάζομαι  Γιώργος ?Χρυσοβαλάντης Ρεφενές, είμαι 12 χρονών και πηγαίνω στην ΣΤ? τάξη του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Βίβλου Νάξου. Μια μέρα ο κύριος του ολοήμερου κύριος Νίκος Βιντζηλαίος, μας πρότεινε να πάρουμε μέρος σε ένα διαγωνισμό όλα τα παιδιά. Ο κύριος Νίκος Βιντζηλαίος μας έδειξε πως είναι η βινιέτα , επίσης μας έδειξε βιντεάκια και φωτογραφίες με τον πολιτισμό του Αιγαίου στο διαδραστικό πίνακα και έτσι καταλάβαμε πια τι έπρεπε  να ζωγραφίσουμε.  Μετά από αυτό που μας είπε τότε μου ήρθε η ιδέα να ζωγραφίσω κάτι σχετικό  με το Αιγαίο. Αυτό που ήθελα να δείξω, ότι δηλαδή είμαι από Νάξο, το έδειξα ζωγραφίζοντας την Πορτάρα και τη Σφήγκα της Νάξου, μιας και αγαπώ παρά πολύ το νησί μου.

Επίσης από αυτή την ζωγραφιά δεν περίμενα να πάω πολύ ψηλά αλλά προσπάθησα μέχρι το τέλος του ολοημέρου. Μπορεί να περιμένατε κάτι παραπάνω από εμένα αλλά εγώ έβαλα τα δυνατά για αυτήν την ζωγραφιά. Η ζωγραφική μου αρέσει πάρα πολύ και ζωγραφίζω από πολύ μικρός και έχω σκεφτεί κάποτε αν μπορέσω να ασχοληθώ. Από  τη θέση που πήρα ευχαριστήθηκα πάρα πολύ και αν ξαναγίνει διαγωνισμός θα προσπαθήσω να φέρω ψηλά το νησί μας  να πάω δηλαδή καλύτερα. Τέλος αυτή την 14η θέση θέλω να την αφιερώσω πρώτα πρώτα στο κύριο Νίκο Βιντζηλαίο, στους υπόλοιπους δάσκαλους, στο νησί μου, στην οικογένεια μου και τέλος σε όλους τους φίλους μου. Ευχαριστώ  πάρα πολύ..

Με εκτίμηση,

Γιώργος- Χρυσοβαλάντης Ρεφενές

Οι πίνακες

Οι δεκαπέντε νικητές του διαγωνισμού

Α/Α

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ

ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΤΑΞΗ

1

Αγγελίνα Σταύρου

1ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής

Κρεμαστή Ρόδου

Δ-3

2

Γρυπάρη Γεωργιάνα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Μύκονος

Β Λυκ

3

Ματθαίου Μαρία

Γυμνάσιο Πάτμου

Πάτμος

Β Γυμ

4

Νίκος Ρεβίνθης

Γυμνάσιο με Τ.Λ Σερίφου

Σέριφος

Γ Γυμ

5

Άννα-Μαρία Μπελιού

Γυμνάσιο με Τ Λ Αρτεμώνας, Σίφνος

Σίφνος

Α Λυκ

6

Μαυρίλας Δημήτριος

2ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδο

Ρόδος

ΣΤ

7

Μπαρμπαρήγου Μαριάνθη

Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου Μάρπησσας

Μάρπησσα Πάρου

Ε-2

8

Μαρία-Λουκία Κοντομανώλη

1ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής

Κρεμαστή Ρόδου

Δ-1

9

Ξυδιάρη Ιωάννα-Χαρά

Γυμνάσιο και Λ.Τ Κάσου

Κάσος

Β Γυμ

10

Πέρος Γεώργιος

Γυμνάσιο-Λύκειο Μεγίστης

Μεγίστη

Α Λυκ

11

Αναστασία Οβσιάννικοβα

Γυμνάσιο Μήλου

Μήλος

Β-2

12

Κανέλλου Ειρήνη

6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αστυπάλαιας

Αστυπάλαια

ΣΤ

13

Χλεχέλ Μελίνα-Γεωργία

Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου

Άνδρος

Α Γυμ

14

Ρεφενές Γιώργος-Χρυσοβαλάντης

Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου

Νάξος

ΣΤ

15

Κουμπούρα Δήμητρα

Δημοτικό Σχολείο Ίου

Ίος

Γ


Τα σχολεία που έδωσαν το παρών από τις Κυκλάδες

Α/Α

ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1

Γυμνάσιο Σίφνου

ΣΙΦΝΟΣ

13

2

Γυμνάσιο με Τ.Λ ΣΙΚΙΝΟΥ

ΣΙΚΙΝΟΣ

1

3

Δημοτικό Σχολείο

Κορωνίδας ΝΑΞΟΥ

ΝΑΞΟΣ

5

4

4/θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό

Σχολείο ΒΙΒΛΟΥ ΝΑΞΟΥ

ΝΑΞΟΣ

16

5

4ο 6/θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ΝΑΞΟΥ

ΝΑΞΟΣ

66

6

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ

ΜΥΚΟΝΟΣ

91

7

8/θέσιο Δημ. Σχολείο Αρχιλόχου Μάρπησσας

ΠΑΡΟΣ

105

8

Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Γωνίας (ΚΑΜΑΡΙ) Θηρας

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

6

9

12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο ΕΑΕΠ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

45

10

Δημοτικό Σχολείο ΙΟΥ

ΙΟΣ

7

11

ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΙΟ Γυμνάσιο ΑΝΔΡΟΥ

ΑΝΔΡΟ

15

12

Γυμνάσιο Μεσαριάς, Μεσαριά, Θήρα

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

8

13

ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής

ΣΥΡΟΣ

13

14

Γενικό Λύκειο Σύρου

ΣΥΡΟΣ

2

15

6/θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό

Σχολείο Σερίφου

ΣΕΡΙΦΟΣ

10

16

Γυμνάσιο Μήλου

ΜΗΛΟΣ

15

17

ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής

Φιλώτι Νάξου

ΝΑΞΟΣ

5

18

Γυμνάσιο Σερίφου με Τ.Λ

ΣΕΡΙΦΟΣ

7

Ασύγχρονη Μάθηση

LMS

Κάντε κλικ για είσοδο

Scroll to top