Κρατάς μυστικό;

Αιώνιο είναι το πρόβλημα της ασφαλούς μεταφοράς – μετάδοσης ενός μηνύματος. Οι άνθρωποι αναζητούσαν και συνεχίσουν να ψάχνουν τρόπους για την ασφαλέστερη μετάδοση ενός μηνύματος.
Το σύνολο των τεχνικών που χρησιμοποιούνται προκειμένου να διασφαλιστεί πως ένα μήνυμα θα φτάσει στον παραλήπτη χωρίς να μπορέσει να το διαβάσει οποιοσδήποτε άλλος ενδιάμεσα, ονομάζεται κρυπτογραφία.

 skytali

Η κρυπτογραφία είχε αρχικά τη μορφή τέχνης που τα μυστικά της γνώριζαν λίγοι και εκλεκτοί. Η ιστορία της κρυπτογραφίας ξεκινά περίπου το 4000 π.χ. στην αρχαία Αίγυπτο. Οι Φαραώ συνήθιζαν να γράφουν τα μηνύματά τους στο ξυρισμένο κεφάλι κάποιου σκλάβου και να τον στέλνουν στον παραλήπτη όταν τα μαλλιά του είχαν ξαναμεγαλώσει. Αυτός δεν είχε παρά να ξυρίσει το σκλάβο για να διαβάσει το μήνυμα.
Οι αρχαίοι Έλληνες, προκειμένου να στείλουν ένα μυστικό μήνυμα το οποίο δεν θα έπρεπε να διαρρεύσει, ακόμη και σε περίπτωση που ο μεταφορέας του συλλαμβάνονταν από τους εχθρούς, χρησιμοποιούσαν τη σκυτάλη. Έχοντας μια ίδια ακριβώς σκυτάλη, τόσο ο αποστολέας όσο και ο παραλήπτης, τύλιγαν επάνω της μια περγαμηνή και στη συνέχεια χάραζαν το μήνυμα, το περιεχόμενο του οποίου δεν γνώριζε εκείνος που τη μετέφερε. Όταν η περγαμηνή έφτανε στα χέρια του παραλήπτη, αυτός δεν είχε παρά να τυλίξει την περγαμηνή στην δική του ίδια με του αποστολέα σκυτάλη και να διαβάσει το μήνυμα.

147196843 e74aaf1bf2
Ο Ιούλιος Καίσαρας επινόησε έναν απλό κρυπτογραφικό αλγόριθμο για να επικοινωνεί με τους αξιωματικούς του, με μηνύματα που δεν θα ήταν δυνατόν να τα διαβάσουν και οι εχθροί του. Ο αλγόριθμος βασιζόταν στην αντικατάσταση κάθε γράμματος του αλφαβήτου με κάποιο άλλο, όχι όμως τυχαία επιλεγμένο.
Ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης είναι η μετακίνηση των γραμμάτων του αλφαβήτου προς τα δεξιά. Κάθε γράμμα αντικαθίσταται από κάποιο άλλο με κλειδί π.χ. 3. Δηλαδή η κρυπτογράφηση ενός μηνύματος γίνεται με αντικατάσταση κάθε γράμματος από το γράμμα που βρίσκεται 3 θέσεις δεξιότερα του στο αλφάβητο. Θα μπορούσε το κλειδί να ήταν ο αριθμός 6, οπότε το κρυπτογραφημένο κείμενο που θα προέκυπτε θα ήταν διαφορετικό. Έτσι, διατηρώντας τον ίδιο αλγόριθμο κρυπτογράφησης και επιλέγοντας διαφορετικό κλειδί παράγονται διαφορετικά κρυπτογραφημένα μηνύματα.

ΚΑΘΑΡΟ:

Α

Β

Γ

Δ

Ε

Ζ

Η

Θ

Ι

Κ

Λ

Μ

Ν

Ξ

Ο

Π

Ρ

Σ

Τ

Υ

Φ

Χ

Ψ

Ω

ΚΡΥΠΤ/ΝΟ:

Δ

Ε

Ζ

Η

Θ

Ι

Κ

Λ

Μ

Ν

Ξ

Ο

Π

Ρ

Σ

Τ

Υ

Φ

Χ

Ψ

Ω

Α

Β

Γ

Βάσει του παραπάνω υποδείγματος θα μπορούσατε να κρυπτογραφήσετε τη λέξη "ΝΕΟ" ως "ΠΘΣ".

Προφανώς, δεν αρκεί να ξέρει ότι ο κατάλληλος αλγόριθμος αποκρυπτογράφησης
είναι η ολίσθηση των γραμμάτων του αλφαβήτου προς τα αριστερά, αλλά πρέπει να
γνωρίζει και πόσες θέσεις χρειάζεται να τα ολισθήσει. Πρέπει να γνωρίζει το κλειδί,
που σε αυτήν την περίπτωση είναι ο αριθμός 3.

Σήμερα πού χρησιμοποιείται η κρυπτογράφηση;
Έχοντας υπόψη ότι η λεπτομερής επεξήγηση, αλλά και η κατανόηση της λειτουργίας των σύγχρονων μεθόδων κρυπτογράφησης απαιτεί προχωρημένες γνώσεις, θα αρκεστούμε να αναφέρουμε ότι αν δεν υπήρχαν οι διάφορες τρόποι (αλγόριθμοι) κρυπτογράφησης, θα ήταν αδύνατο να μεταδοθεί οποιοδήποτε μήνυμα με ασφάλεια, δε θα μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις τράπεζες κτλ.,

Μετά από τις παραπάνω πληροφορίες είσαι έτοιμος/η να κατασκευάσεις έναν τροχό κρυπτογράφησης/αποκρυπτογράφησης;

 

 

 Υλικά:
• Χοντρό χαρτί ή χαρτόνι
• Κόλλα
• Στυλό ή μολύβι
• Διπλόκαρφο
• Ψαλίδι
Πρότυπο τροχού κρυπτογράφησης

 

Πώς να κάνετε έναν τροχό κρυπτογράφησης:

Εκτυπώστε το πρότυπο τροχού κρυπτογράφησης σε χρωματιστό χαρτί . Κόψτε τους τροχούς εξωτερικά και κολλήστε τους επάνω στην κάρτα με τη ράβδο κόλλας.
Γράψτε το αλφάβητο στα εξωτερικά κουτιά τόσο του μικρού όσο και του μεγάλου τροχού.

greek
Χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό μολύβι για να κάνετε μια τρύπα από το κέντρο και των δύο τροχών. Τοποθετήστε το διπλόκαρφο στο κέντρο του μικρού τροχού και στη συνέχεια, στον μεγάλο τροχό. Ανοίξτε τα διαχωριστικά ελάσματα στο πίσω μέρος έτσι ώστε οι τροχοί στερεώνονται μεταξύ τους.

 

Χρήση
Τοποθετήστε πρώτα τους τροχούς έτσι ώστε το Α στους δύο τροχούς να ταιριάζει. Τώρα επιλέξτε δύο γράμματα (ένα από κάθε τροχό) αυτά θα είναι τα μυστικά σας γράμματα και θα πρέπει να το θυμάστε μόνοι εσείς και ο παραλήπτης του μηνύματος (το κλειδί).

 Τη Δευτέρα φέρτε στο σχολείο την κατασκευή σας και ένα κωδικοποιημένο μήνυμα μαζί με το κλειδί και αφήστε τους συμμαθητές σας να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμά σας.

Καλή διασκέδαση!

Πηγές
https://www.savvyhomemade.com/making-a-cipher-wheel/
https://www.backup-experts.gr/Blogs/BlogDetails/90/ti-einai-kai-pos-leitoyrgei-h-kryptografhsh-dedomenon
http://2lyk-kifis.att.sch.gr/site/images/stories/pdf/2016-17/projects/A1_project%202016-17.pdf
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82_Vigen%C3%A8re

 

Ο Δάσκαλος της τάξης

Χρήστος Σκάρκος

Ασύγχρονη Μάθηση

LMS

Κάντε κλικ για είσοδο

Ενημέρωση για

covid-19

Η Βιβλιοθήκη μας

Scroll to top