Τα νέα μας

Φεστιβάλ Επιστημών - Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων

eikona

 

Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων

Οι Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου με την υποστήριξη του Σχολικού Συμβούλου 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων διοργανώνουν στο χώρο του σχολείου Φεστιβάλ Επιστημών, εστιάζοντας στις Φυσικές Επιστήμες.

Το φεστιβάλ απευθύνεται κυρίως στους μαθητές/τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Νάξου, αλλά και στην τοπική κοινωνία. Μέσα από τις κατασκευές και τις δραστηριότητες παρουσιάζονται θέματα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα των Φυσικών των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων.

Οι μαθητές είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Μαθητές επισκέπτονται τον χώρο και μαθητές αναλαμβάνουν να τους ξεναγήσουν στον κόσμο της φυσικής.

 Θεματικές Ενότητες
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
· Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο: Σε μια μακέτα γίνεται προσομοίωση της λειτουργίας ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Η γεννήτρια παράγει ηλεκτρικό ρεύμα με το νερό του φράγματος και με αυτό ηλεκτροδοτείται το γειτονικό χωριό.

· Παρουσίαση μοντέλου νερόμυλου.

· Ηλιομαγειρέματα: Μαγειρεύουμε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Δύο αυτοσχέδιοι τύποι ηλιακού φούρνου, μελέτη λειτουργίας. Ομοιότητες και διαφορές.

· Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την ηλιακή ενέργεια. Παρατήρηση των φωτοβολταϊκών στοιχείων στην ταράτσα του σχολικού κτιρίου και μέτρηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν.

· Ηλιακό αυτοκίνητο.

· Αυτοσχέδιος ηλιακός θερμοσίφωνας, παρατήρηση και μελέτη λειτουργίας του.

· Ανεμογεννήτρια, ο σύγχρονος ανεμόμυλος. Από τον άνεμο στο ηλεκτρισμό.

 Μετεωρολογία ? Μετεωρολογικός σταθμός Weather Station Raspberry pi
 · Παρουσίαση του εγκατεστημένου μετεωρολογικού σταθμού στην ταράτσα του σχολείου μας.

· Μελετώντας των καιρό με αυτοσχέδια όργανα μέτρησης

Βροχόμετρο

Ανεμοδείκτης

Ανεμόμετρο

Θερμόμετρο

Βαρόμετρο

Πόσο βαρύς είναι ο αέρας;

Τι είναι η ατμοσφαιρική πίεση;

Το βαρόμετρο στην πρόγνωση του καιρού

 Θερμότητα
 · Τα φιδάκια της θερμότητας

· Το καρουζέλ της θερμότητας

· Ιστιοπλοϊκοί αγώνες με τα βαρκάκια της θερμότητας

Ρομποτική
Παρουσίαση των κατασκευών μας με τις οποίες συμμετείχαμε στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής της WROHellas

 

 

 

Καλώς ήρθατε στον δικτυακό μας τόπο

Η δημιουργία του site του σχολείου μας αποσκοπεί:

  • στην ψηφιακή αποτύπωση και  προβολή του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας,στην ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, στην παροχή επιπλέον εκπαιδευτικού υλικού στους μαθητές/τριες του σχολείου μας, στη δημοσιοποίηση και ανάδειξη των δράσεων και  καλών πρακτικών, στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, στην δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας του σχολείου μας με άλλα σχολεία ή φορείς της εκπαίδευσης. 
  • επιπλέον

Η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση των μαθητών έχει πραγματοποιηθεί με σύμφωνη γνώμη και έγγραφη άδεια των γονέων-κηδεμόνων

Διακρίσεις

 1o Βραβείο

Η eTwinning ταινία μου

 

 1ο Βραβείο

Το σχολείο των ονείρων μας

Συνεργασιες

Παρουσίαση1

 Ακούστε τις εκπομπές του σχολείου μας

 08987edb8b71cbc44293ef6b9530156c

Τελευταίες αναρτήσεις

Thumbnail Αγαπητοί γονείς,Το Σαββατοκύριακο αυτό οι μαθητές δεν έχουν συγκεκριμένες σχολικές εργασίες, καθώς για 2η φορά στα πλαίσια του προγράμματος: Η τσάντα στο σχολείο, δύνανται να πραγματοποιήσουν με τη...
Αγαπητοί γονείς,Το Σαββατοκύριακο αυτό οι μαθητές δεν έχουν συγκεκριμένες σχολικές εργασίες (στα πλαίσια του προγράμματος: Η τσάντα στο σχολείο.) Προτείνονται όμως δημιουργικές εργασίες τις οποίες οι...
Thumbnail Στα πλαίσια της δράσης «Η τσάντα στο σχολείο», οι μαθητές της Γ' τάξης μπορούν να ασχοληθούν αυτό το Σαββατοκύριακο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για το λόγο αυτό προτείνονται οι παρακάτω...
Thumbnail  Πώς μπορώ να μετρήσω τον όγκο ενός μπαλονιού;    Για να μπορέσουμε να μετρήσουμε τον όγκο ενός μπαλονιού ή τον όγκο ενός οποιουδήποτε αντικειμένου που δεν έχει καθορισμένο σχήμα, και άρα δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να τον υπολογίσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...
Thumbnail    Η τέχνη του κολλάζ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και προτείνεται για τα παιδιά γιατί το μόνο που θα χρειαστείτε είναι παιδικό ψαλιδάκι και κόλλα σε στικ.
Scroll to top